המוסד לביטוח לאומי קם מכח חוק והוא פועל מכח חוק המוסד לביטוח לאומי. ביטוח לאומי הוא ניסיון להקנות לכל תושב ישראל סוג של ביטוח, מפני אירועים אשר הביאו לכך שאין הוא יכול למצות את כושר ההשתכרות שלו, כך שלא יפול לנטל על החברה ויהנה מתשלומים או קצבאות שונים, אשר יסייעו לו להתקיים ולהביא אותו, כביכול, למקום בו היה עומד לולא סבל פגיעה תעסוקתית או בריאותי או לולא איבד את מקום עבודתו וכיוצ"ב.
את מי כולל ביטוח לאומי
כל תושב ישראל בן 18 ומעלה חייב על-פי החוק להיות מבוטח בביטוח הלאומי ולשלם דמי ביטוח. חוץ מאישה נשואה שבן זוגה מבוטח והיא עקרת בית בלבד וחוץ ממי שעלה ארצה ונעשה תושב ישראל לראשונה מעל לגיל 62. תשלומי דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות מחושבים על-פי גובה ההכנסות שיש למבוטח מעבודה ושלא מעבודה, וכן על פי מעמדו הביטוחי, בין אם הוא עובד שכיר, עצמאי או שאינו עובד ויש לו הכנסות שלא מעבודה, או שהוא ללא הכנסות.
מי הוא תושב לצורך ביטוח לאומי
החוק אינו מגדיר מיהו תושב ישראל.
תושב ישראל חייב להחזיק באשרת שהייה תקפה בישראל שהיא מסוג האשרות של התושבות (אזרחות, תושבות קבע ועוד). בפסיקת בתי המשפט נקבע שתושב ישראל נחשב אדם שמרכז חייו בישראל הן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית. למשל: משפחתו בישראל, עבודתו בישראל, יש לו בעלות על רכוש בישראל, יש לו קשרים משמעותיים לישראל והוא רואה בה את מרכז חייו וכיוצ"ב.
שהות זמנית בחוץ לארץ לצורך לימודים או טיול וכו' לא תפקיע מאדם את תושבותו, זאת כל עוד מרכז חייו ממשיך להיות בישראל.
תושב ישראל הנמצא בחו"ל חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי, גם בתקופת שהותו בחו"ל. פיגור בתשלום דמי ביטוח בריאות בתקופת השהייה בחו"ל, עלול לשלול את הזכאות לקבלת שירותים רפואיים לתקופה מסוימת, לכן חשוב להקפיד על תשלום דמי הביטוח.
ביטוח לאומי ממשיך להכיר באדם כתושב ישראל במשך 5 השנים הראשונות לאחר שיצא מישראל. בתום 5 שנים, האדם מתבקש להוכיח ששהותו בחוץ לארץ ממשיכה להיות זמנית, ושמרכז החיים שלו עדיין בישראל. ביטוח לאומי רשאי לבחון את תושבותו של אדם גם לפני שמלאו 5 שנים לשהותו בחו"ל.
זכאויות נוספות למקבלי קצבאות ביטוח לאומי
למקבלי הקצבאות של ביטוח לאומי יש זכויות גם במוסדות וארגונים אחרים, המעניקים להם הנחות והטבות. המוסד לביטוח לאומי מעביר לגופים אלה רשימות של הזכאים להטבות.
ההנחות או ההטבות מוענקות במשרדי ממשלה שונים, כמו משרד המשפטים, הוצאה לפועל, רשות המים, משרד הרווחה ועוד. כמו-כן, ישנן הנחות בחברת חשמל, בזק, ארגון הנכים, מעונות יום ובתי ספר, קופות חולים ועוד.