הגדרת שותפות
שותפות אינה מוגדרת במדויק בחקיקה הישראלית. בפקודת השותפיות מוגדרים קשרי שותפות כקשרים שבין בני אדם המנהלים יחד עסק לשם הפקת רווחים, למעט קשרים שבין חברי תאגיד שהתאגד בהתאם לכל דין אחר. חשוב לציין ששותפות אינה יכולה למנות למעלה מ- 20 חברים.
קבלת חלק ברווחי עסק, או כל תשלום התלוי ברווחי עסק או המשתנה לפיהם מהווה ראיה לכאורה שהמקבל הוא שותף בעסק, אבל ניתן לסתור ראיה זו בהתייחסות לכל נסיבות העסקה בין הצדדים. ישנם מצבים שהוצאו מפורשות מהגדרת שותפות, כך שלא יהוו שותפות כשהם עומדים בפני עצמם: למשל, שיתוף מכל צורה בנכס לא יכול לבדו ליצור קשרי שותפות בין בעלי הזכויות, גם אם הם נוטלים חלק ברווחים מהשימוש בנכס. גם חוזה המעניק גמול מרווחיו של עסק למי שהלווה כסף לצורך ביצוע העסק או לעובד של העסק לא יכול לבדו להפוך אותו לשותף בו.
קל יותר לחשוב על שותפות בהתאם למאפיינים שלה.
מאפייני שותפות
אנו מסיקים על מאפייני השותפות מדברי חקיקה שונים בתחומי החוזים והמיסוי בישראל. המאפיין הראשון שנתקלים בו הוא ששותפות אינה "תאגיד" או אישיות משפטית בפני עצמה, אם כי לשותפות יכול שיהיה שם משלה שבו היא מנהלת את עסקיה. כתוצאה מכך, השותפים בשותפות מזוהים באופן אישי ומחוייבים בחיובי השותפות באופן אישי כמו גם זכאים לרווחי השותפות באופן אישי. קיימת אפשרות להיות שותף מוגבל עד לסכום שהכניס אותו שותף לשותפות, על מנת שלא יחוב בחיובי השותפות אלא עד לסכום זה.
מאפיין נוסף של השותפות הוא העדר צורך בחוזה או רישום השותפות על מנת שהשותפות תתקיים. קיימות שותפיות אשר חובה לרושמן אצל רשם השותפויות בתוך חודש מיום הקמתן – אלו הן שותפויות שהוקמו לצורך ניהול עסק. אולם שותפויות בין חקלאים לצורכי עיבוד אדמה פטורות מהצורך ברישום.
מאפיין מעניין של שותפות הוא הסמכות הקיימת לכל שותף, במהלך העסקים הרגיל, לבצע פעולות אשר יחייבו את יתר השותפים. אם גרם השותף נזק בעקבות ביצוע פעולה במהלך העסקים הרגיל, הוא וגם השותפות יהיו חייבים בנזק זה.
מאפיין זה מתאזן עם חובתם של שותפים לנהל את עסקי השותפות לתועלת המשותפת, להיות ישרים ונאמנים איש עם רעהו ולמסור לכל שותף או לבא-כוחו חשבונות נכונים ומידע שלם בכל ענין הנוגע לשותפות.
פירוק שותפות
לכל שותף אפשרות לפרק שותפות על ידי הודעה ליתר השותפים, בכפוף להסכם בין השותפים ואם השותפות הוקמה מלכתחילה לצורך ביצוע עסקה אחת מסוימת או שהוגדרה לתקופה מוגבלת, אז בסיום ביצוע העסקה או סיום המועד – השותפות מתפרקת.