בין אם אתם מנהלים עסק עצמאי, או מתכננים לנהל אחד, ובין אם שכירים אתם, ראוי שתכירו ותמלאו כראוי את חובותיכם כלפי רשויות המס בישראל. אין זה פשוט כלל ועיקר, לאור הבירוקרטיה הסבוכה הכרוכה בכך. בשורות הבאות תמצאו מספר פרטים חיוניים לניהול נכון של עסקיכם.
איך מחשבים את מס ההכנסה אותו אתם מחויבים לשלם
שיטת המיסוי במדינת ישראל היא שיטה פרוגרסיבית. משמעות הדבר הוא, שכל עצמאי ושכיר בשוק העבודה בארץ ישלם מס בהתאם למשכורתו. ככל שזו תהיה גבוהה יותר, כך המס בו יחויב יהיה גבוה יותר, ולהיפך. את הסכום שעליכם להפריש לקופת המדינה ניתן לדעת בקירוב, על פי מדרגות מס לעצמאים . הללו נעות בין עשרה אחוז מהמשכורת, ועד כחמישים. מובן כי מדרגות מס לעצמאיים ולשכירים אינם המשתנה היחיד שעליכם להכיר, בכדי לדעת במדויק את הסכום שתשלמו. יתכן שתהיו זכאים גם להטבות מס שונות, ואף פטורים ממנו, בגין משתנים דוגמת מצבכם הרפואי, היותכם נשואים, שהייתכם מחוץ למדינה וכדומה. מידע רב בנושא תוכלו למצוא באתרים דוגמת 'מחושב' – פורטל המס הגדול בישראל, המרכז עבורכם את הפרטים והכללים שעליכם לדעת.
מדרגות מס לעצמאיים הוא תחום שחשוב להכיר לאור החובה להגיש דו"חות מס שנתיים
אם אתם בעלי עסק עצמאיים או מחזיקי מניות של חברה כזו או אחרת, עליכם לדווח לרשויות המס על רווחיכם ועל הסכום ממנו, אותו תעבירו לקופת המדינה. הדיווח השותף הוא אמנם חודשי, אך פעם בשנה תיאלצו להגיש גם דו"ח שנתי בנושא, המסכם את השנה שהסתיימה. את הדו"ח יש להגיש, בדרך כלל, עד חודש אפריל בשנה העוקבת. הפירוט בו כולל, בין היתר, את הכנסותיכם, הכנסות בני זוגכם, הוצאות מוכרות למען ניקוי מס, הערכת חבותכם במס ועוד. כל אלו מופיעים בפקודת מס ההכנסה. רשויות המס בתגובה, רשאיות לסמוך ידיהן על הפרטים שמסרתם, או לחילופין להסתייג מהם ולהודיע לכם על כך. מומלץ ביותר לשכור את ליוויו של רואה חשבון המתמצה בתהליך המורכב. הלה יכול לחסוך לכם עבודה רבה, בלבול, ובעיקר כסף רב. התנהלות לא נכונה עלולה להיות בעוכריכם, ולגרור קנסות וריביות גבוהות.