תיאום מס לשכירים ולעוסק פטור
נרשמתם כעוסקים פטורים במקביל לעבודתכם כשכירים? אינכם עצמאיים, אך כשכירים עובדים ביותר מעבודה אחת? במקרים מסוג זה כדאי להכיר את הפונקציה הקיימת של תיאום המס, בכדי לדעת האם רשאים אתם לבצעה ומה השלכותיה.
תאום מס לעובדים כשכירים ביותר מעבודה אחת
ככלל, שכירים אשר מקור הכנסתם הוא מספר עבודות (שתיים ומעלה), רשאים לבצע את תיאום המס. תיאום מס לשכירים ולעוסק פטור, זהו תהליך בו מצהיר העובד על הכנסותיו מכל מקומות עבודתו, בכדי שמס הכנסה יוכל לחשב באופן ראוי את הסכום שיופרש ממשכורתו עבור קופת המדינה. ללא ביצועו, יתכן שעל חלק מסוים ממשכורתו, יאלץ העובד לשלם סכומים גבוהים במיוחד, המגיעים עד 48 אחוז מאותו החלק, ללא כל קורלציה למדרגת המס בה אמור הלה להימצא. ראוי להדגיש, כי תיאום מס ניתן גם לעשות באופן רטרואקטיבי. באפשרותו של שכיר להצהיר על מקרים של ריבוי מקורות הכנסה עד שש שנים לאחור, למען קבלת החזרים עבור עודף המס שלכאורה שילם. יחד עם זאת, אין זו חובה חוקית לבצע את תאום המס. מידע רב בנושא תוכלו למצוא באתר 'מחושב' – פורטל המס הגדול בישראל, אשר יציג בפניכם אינפורמציה רלוונטית בשפה פשוטה ומובנת.
אני שכיר, ובמקביל גם עוסק פטור. האם עליי לבצע תיאום מס?
עוסק פטור הוא עצמאי בעל עסק, אשר הכנסותיו השנתיות אינן עולות על 100,000 ₪ (החל משנת 2014). עוסק מהסוג דנן לא רשאי, ואינו צריך, לבצע פעולה של תאום מס. הלה מצהיר על כלל הכנסותיו בפני מס הכנסה, במסגרת הדו"ח השנתי אותו הוא שולח אליו, מתוקף היותו עצמאי. על פי הדו"ח, יחשבו במס הכנסה את הסכום אשר יופרש מרווחיו עבור קופת המדינה. הצהרת העוסק הפטור תכלול, בין היתר, גם את המשכורת מעבודתו כשכיר. כלומר במצב הרגיל, רשויות המיסים ייקחו מראש בחשבון את הכנסות העוסק, הן מעיסוקו העצמאי והן מעבודתו כשכיר. אי לכך, אין צורך לבצע תאום מס במקרה מסוג זה. היעדרו לא יגרור תשלום מיסים גבוהים מהראוי. אם אתם עצמאיים, עוסקים פטורים או לאו, מומלץ להתייעץ אודות הניהול הכלכלי של עסקיכם עם רואה חשבון המומחה בתחום.