תשלומי מס הכנסה
מהו תשלום מס הכנסה, לשם מה הוא מיועד וכיצד מחשבים אותו? על כך ועוד בשורות שלפניכם.
מס הכנסה הינו תשלום המשולם על ידי כל אזרח שכיר או עצמאי במדינת ישראל בהתאם לפקודת מס הכנסה משנת 1941. פקודה זו נחקקה על ידי המנדט הבריטי בתקופה שטרם הקמת המדינה, ומאז הקמתה עוברת הפקודה שינויים ועדכונים בהתאם לרוח הזמן. תשלום המס המונהג במדינת ישראל הינו מס פרוגרסיבי, כלומר תשלום הנקבע על פי הכנסותיו של כל שכיר או עצמאי. ההכנסה החייבת במס נקבעת בהתאם ל-2 סיווגים מרכזיים: הראשון, הכנסות פירותיות, והשני, הכנסות הוניות.
הכנסות פירותיות
הכנסה פירותית מסווגת על פי שורה ארוכה של מקורות הכנסה, כאשר לכל מקור הכנסה כללים והיטלים משלו. על פי פקודת המס, תשלומי מס הכנסה בגין הכנסות פירותיות נגבים עבור מקורות הכנסה שהופקו בישראל, או לחילופין, הופקו בחו"ל על ידי תושב ישראל.
הכנסות הוניות
תשלומי מס הכנסה בגין הכנסות הוניות נגבים בגין רווחי שוק ההון, מקרקעין, מכירת נכסים ועוד.
תשלומי מס הכנסה- כיצד?
תשלום מס הכנסה לשכירים מקוזז ישירות מהכנסותיהם החודשיות בתלוש המשכורת המורכב מסכום ברוטו (כולל מיסים) ומסכום נטו. עצמאיים במדינת ישראל נדרשים לשלם את תשלומי מס הכנסה באמצעות שוברי תשלום המכונים: מקדמות.
תשלום המקדמות מתבצע בכל 15 לחודש בגין ההכנסות אותן ביצע העצמאי בחודשיים הקודמים לתאריך התשלום (לדוגמא: תשלום מקדמות עבור החודשים ינואר פברואר יתבצע ב-15 למרץ). בתחילת השנה רשות המיסים קובעת את אחוז התשלום אותו יידרש לשלם העצמאי במהלך השנה הקרובה, וזאת על פי היקף הכנסותיו בשנה החולפת, או לחילופין, על פי צפי הכנסות. חישוב סכום המקדמות לעצמאי מתבצע באופן הבא: סך הכנסות ללא מע"מ כפול אחוז המקדמות אשר נקבע מראש.
כלל תשלומי המיסים של כל אחד ואחת מאיתנו מועברים לקופות המדינה, ובאמצעות כסף זה ניתנים תקציבים שונים לכלל משרדי הממשלה למטרות שונות, החל מתקציב הביטחון ועד לתקצוב אירועי יום העצמאות. רשות המיסים במדינת ישראל פועלת בכפוף למשרד האוצר, וכל קביעה בנוגע להעלאת מיסים כרוכה באישור ממשלת ישראל וכנסת ישראל.