מס הכנסה ומעמ. מס הכנסה ומע"מ, מהווים את אחד ממקורות ההכנסה המרכזיים ביותר לקופת המדינה. בשורות הבאות נעסוק בכל אחד מההיטלים בהם מחויב כל אחד ואחת מאיתנו: מע"מ ותשלומי מס הכנסה.
מס הכנסה ומעמ רקע כללי
מס ערך מוסף הינו מס המוטל על צריכת מוצרים ושירותים והוא מהווה חלק בלתי נפרד ממנגנוני מיסוי במדינות רבות מסביב לעולם. במדינת ישראל הוחלט על הטלת מס הערך המוסף בשנת 1976, וזאת בעקבות המלצותיה של "ועדת אשר", אשר בחנה את סוגיית המס על מוצרי צריכה ושירותים. היטל המע"מ במדינת ישראל עומד על שיעור אחיד למרבית המוצרים והשירותים, ולמעט חריגים הוא עומד כיום על 18% מסך העסקה המבוצעת. מס ערך מוסף מוטל בכל שלבי הייצור והשיווק של מוצרים ושירותים, לרבות, שלבי הייבוא.
עצמאיים במדינת ישראל, למעט עוסק פטור, מחויבים בהגשת דוחות מע"מ חודשיים או דו- חודשי, וזאת בהתאם להיקף העסקאות המבוצעות על ידי העצמאי. במסגרת סיכום דוחות מע"מ, ניתנת לבעלי העסקים בישראל האפשרות לקיזוז תשלומי המע"מ באמצעות החזר המכונה "מס תשומות", כלומר היקף עסקאות המע"מ אותו ביצע העצמאי כנגד היקף העסקאות בהן הוא חויב בתשלומי מע"מ, ההפרש הנוצר בין השניים הוא הסכום אותו נדרש העצמאי לשלם, או לחילופין, לקבל מטעם רשות המיסים.
מס הכנסה
מס ההכנסה הינו היטל אותו מטילה המדינה על אזרחיה בגין הכנסותיהם. היטל זה נקבע ברוב המדינות המפותחות בעולם המערבי באמצעות מס פרוגרסיבי הקובע את מדרגות המס אותן נדרש האזרח לשלם בהתאם להיקף הכנסותיו.
במדינת ישראל מונהג פקודת מס הכנסה, אשר מהווה חלק ממערכת מיסוי המונהגת מימי המנדט הבריטי. במסגרת פקודה זו נקבעו מדרגות מס הן במסגרת הכנסות פירותיות (הכנסות המסווגות על פי מקור הרווח) והן במסגרת הכנסות הוניות (הכנסות רווח אשר נוצרו כתוצאה ממקרקעין, שוק ההון מכירת נכסים וכדומה).
עד לשנת 2004, פעלו משרדי המע"מ ומשרדי מס ההכנסה במסגרת פעילות עצמאית. בשנת 2004 הוחלט על איחוד שני הגופים לגוף אחד המכונה: רשות המיסים. כיום, רשות המיסים מהווה את הגוף המרכז בתוכו את כל מערך ההיטלים במדינת ישראל, לרבות, מס ערך מוסף ותשלומי מס הכנסה.