דמי אבטלה
תשלום דמי אבטלה הונהג במדינת ישראל בשנת 1973, ומאז ועד היום נעשו מספר שינויי חקיקה אשר הרחיבו את הזכאות לתשלום דמי אבטלה. בשורות הבאות ריכזנו עבורכם מידע חיוני אודות הזכאות לתשלום דמי אבטלה.
דמי אבטלה המהווים תשלום מטעם ממשלת ישראל לאזרחיה הנמצאים מחוץ למעגל העבודה, נועד בראש ובראשונה לאפשר לאותם זכאים הבטחת הכנסה עבור התקופה בה הם מוצאים את עצמם מחוסרי עבודה. הענקת דמי האבטלה נקבעים על תנאי זכאות שונים, ובהתאם לכך נקבע גם גובה דמי האבטלה ותקופת הזכאות.
על פי חוק, כל שכיר אשר פוטר או התפטר ממקום עבודתו זכאי לתשלום דמי אבטלה, וזאת במידה והוא השלים את תקופת האכשרה הנדרשת לצרכי התשלום.
מהי תקופת אכשרה?
תקופת אכשרה הינה תקופת העבודה במהלכה עבד השכיר בטרם הפיכתו למחוסר עבודה ולזכאי לתשלום אבטלה. במהלך תקופת האכשרה מנוכה מתלוש המשכורת של השכיר תשלום עבור ביטוח לאומי, כאשר תשלום זה מהווה מעין "ביטוח" אבטלה.
במהלך שנת 2013, נכנס לתוקפו תיקון חקיקה בכל הקשור לתקופת האכשרה הנדרשת לצרכי זכאות לדמי אבטלה. החל מה-1 לאפריל 2013, כל עובד שכיר (עבוד חודשי או יומי), מחויב בהשלמת תקופת עבודה של 12 חודש בטרם הגשת בקשת זכאות לתשלום אבטלה.
כיצד נקבע היקף הזכאות לתשלום דמי אבטלה?
דמי האבטלה מחושבים על פי מדרגות הכנסה בהתאם לשווי השכר היומי אותו הרוויח השכיר בטרם היותו מחוסר עבודה, כאשר הסכום המרבי ליום עומד על 325.12 ₪, וזאת למשך תקופת הזכאות הראשונה למשך חמישה חודשים. ביתר תקופת הזכאות הסכום המרבי ליום עומד על 235.41 ₪.
תקופת הזכאות נקבעת על פי גילו של הזכאי לתשלום דמי אבטלה ומצבו המשפחתי, כלומר מספר האנשים התלויים בהכנסתו. בהגדרת האנשים התלויים בו נכללים בין היתר: בן זוג (גם בן זוג מאותו מין) שאינו עובד וילד עד גיל 18.
התקופה הקצרה ביותר לזכאות תשלום אבטלה עומדת נכון לינואר 2013 על 50 יום, והיא מוענקת לדורשי עבודה מתחת לגיל 25, אשר לא תלויים בהם לפחות שלושה בני משפחה. התקופה המרבית לזכאות תשלום אבטלה עומד על 175 יום, והיא מוענקת לדורשי עבודה מעל גיל 35 אשר תלויים בהם לפחות שלושה בני משפחה, או לחילופין, לכל דורש עבודה מעל גיל 45. בתווך ישנן תקופות זכאות העומדות על 67 ימי זכאות, 70 ימי זכאות, 100 ימי זכאות ו-138 יום.
אופן מימוש הזכאות
על מנת לקבל זכאות לתשלום אבטלה, קיימת חובה להתייצב בלשכת התעסוקה הפועלת באזור המגורים של מבקש הזכאות, וזאת בטרם הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי לתשלום דמי אבטלה.
חשוב לדעת- מתשלום האבטלה מנוכים תשלומי מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות וקצבת פנסיה.