עוסק פטור מידע חשוב
על פי הגדרת חוק מס ערך מוסף, התשל"ו 1975, עוסק פטור מוגדר כעוסק שמחזור עסקאותיו השנתיים איננו עולה על סכום הנקבע אחת לשנה בהתאם לשיעור עליית מדד המחירים לצרכן. בשנת 2013 עמד סכום העסקאות השנתי לעוסק הפטור על סך של 77,993 ₪, ובשנת 2014, סכום זה יעמוד על סך של 79,482 ₪.
עוסק פטור- למי זה מומלץ?
מכיוון שהעוסק הפטור אינו מחויב בתשלומי מע"מ שוטפים על כלל עסקאותיו, פתיחת העוסק הפטור מומלצת לעצמאיים בתחילת דרכם המעוניינים לבחון את היקף פעילותם לאורך שנת הפעילות העסקית הראשונה. בנוסף, פתיחת עוסק פטור מומלצת לשכירים המעוניינים לעסוק בעבודה צדדית כנותני שירות עצמאיים.
מנגד, ישנם מקצועות ותחומי עיסוק אשר אינם יכולים להירשם כעוסקים פטורים, וזאת בלי קשר לגובה מחזור העסקאות. מקצועות ותחומי עיסוק אלו כוללים בין היתר: עורכי דין, רואי חשבון ומנהלי חשבונות, מהנדסים, טכנאים, רופאי שיניים, פסיכולוגים, סוחרי רכב, סוחרי מקרקעין, מתווכים, בעלי בית ספר לנהיגה, רופאי שיניים ועוד.
העוסק הפטור- הליך הרישום
אדם המעוניין לפעול כעוסק פטור נדרש להשלים הליך רישום ברשויות המס. הליך זה כולל פתיחת תיק עוסק פטור במשרדי המע"מ הקרובים לאזור מגוריו, פתיחת תיק עצמאי במשרדי רשות המיסים הפועלים באזור מגוריו ופתיחת תיק במוסדות הביטוח לאומי באזור מגוריו. הליך רישומו של העוסק הפטור זהה לחלוטין לכל הליך פתיחת עסק במדינת ישראל, למעט הגדרת הרישום במשרדי המע"מ.
התנהלות שוטפת ודיווחים שנתיים
העוסק הפטור אומנם אינו מחויב בתשלום מע"מ על עסקאותיו, אך הוא איננו רשאי לחייב את לקוחותיו בסעיף המע"מ. בגין כל עסקת חיוב על העוסק הפטור להנפיק למשלם העבודה חשבונית או קבלה על הסכום הכספי אשר סוכם בין הצדדים.
לאורך כל פעילותו העסקית, העוסק הפטור מחויב לשמור את כל המסמכים הקשורים לפעילות העסקית שלו, לרבות, קבלות, הוצאות, אישורים על הפקדות לקופות גמל וכדומה. כמו כן, העוסק הפטור מחויב להחזיק בתיקי הנהלת החשבונות לתקופה של שבע שנים.
הדיווחים השנתיים של עוסק פטור מתקיימים בסוף כל שנת מס, והם מיועדים למע"מ ולמס הכנסה. אחת לחמש שנים יידרש העוסק הפטור לדווח על כל הרכוש אותו צבר במהלך התקופה במסגרת הגשת הצהרת הון לרשויות המס. עוסק פטור מידע חשוב.