עוסק פטור או עוסק מורשה, מה אתם?
מתכננים לפתוח עסק משלכם ולהיות עצמאיים? יש לכם רעיון והכל כבר מוכן? השביל המוביל אל תחילת הפעילות העסקית, עובר דרך רשויות המס בישראל, בהן תיאלצו לבקר, להצהיר על כוונותיכם ולהירשם כעוסקים במדינה. המשיכו לקרוא את השורות הבאות, הכוללת מידע שכדאי לדעת בנושא.
האם אתה עוסק פטור או עוסק מורשה ומה בכלל ההבדל?
ובכן קיימים הבדלים מספר בין מי שנרשם ברשויות המיסים כעוסק פטור (בעבר נקרא עוסק זעיר) או כעוסק מורשה. ההבדל המשמעותי ביותר, הוא הצורך בגביית מס ערך מוסף (מע"מ) על השירות או המוצר שהעסק מספק. ככלל, עוסק פטור אינו מחויב בגבייתו במהלך עסקיו. מובן שהיתרון הגדול בכך עבור הצרכנים, הוא המחיר הזול בו תוכלו אתם להציע את השירות או המוצר שלכם, בהשוואה למחיר בו תוצע אותה הסחורה אצל עוסקים מורשים, אשר מחויבים בגביית מע"מ. יחד עם זאת, לעוסק פטור (או עוסק זעיר כאמור, בפי הוותיקים) יש גם את החיסרון התדמיתי – הלה מצטייר כעסק קטן ומתחיל, איתו יהססו חברות גדולות לעבוד.
מי רשאי לרשום עצמו כעוסק פטור (עוסק זעיר)?
הסיווג לעוסקים השונים ברשויות המס נקבע בעיקר על פי מחזור ההכנסות השנתי של עסקיכם. אם ההכנסות השנתיות גבוהות מהסכום הקובע בחוק (אשר עומד על 79,482 לשנת 2014), בעל העסק יאלץ להירשם כעוסק מורשה. ההיפך הוא הנכון כמובן, אם סך ההכנסות השנתי נמוך מסכום זה, אז יהיה הלה עוסק פטור. יחד עם זאת, קיימת רשימה של מקצועות חופשיים, אשר העוסקים בהם אינם רשאים להירשם כעוסקים פטורים, גם אם הכנסותיהם אינן עולות על הסכום הקובע. בין אלו ניתן למנות את האדריכלים, עורכי הדין, רואי החשבון, הרופאים הפסיכולוגים וכן רבים אחרים. טרם תרשמו ברשויות המס, כדאי להשכיל בנושאים אלו, על מנת להימנע מטעויות מיותרות. תוכלו למצוא מידע רב ואמין בתחום, באתר 'מחושב' – פורטל המס הגדול בישראל. זכרו כי את תהליך הרישום, יש להשלים עד יום תחילת פעילותכם העסקית, בין אם תוגדרו כעוסק פטור (עוסק זעיר) או כעוסק מורשה.