שכירים במשק, בניגוד לעצמאיים, אינם מחויבים בהגשת דו"ח שנתי לרשויות המס, ולכן המעקב האישי שלהם בנוגע להיקף תשלומי המס אותם הם נדרשים לשלם לאורך שנת המס כמעט ואיננו קיים. יחד עם זאת, שכירים בדומה לעצמאיים זכאים לקבלת החזרי מס במידה והם שילמו לאורך שנת המס תשלומי יתר.
שכיר המעוניין לבדוק את זכאותו בכל הנוגע לקבלת החזרי מס לשכירים יכול לעשות זאת באמצעות בדיקה אל מול רשויות המס באזור מגוריו, או לחילופין, באמצעות חברות שונות המתמחות בנושא, לרבות משרדי ראיית חשבון המטפלים בענייני החזר מס לשכירים. חברות אלו נוהגות לגבות עמלת טיפול עבור פתיחת התיק לצרכי דרישת התשלום והליך הבדיקה.
החזרי מס לשכירים ולשכירות
החזרי מס לשכירים ולשכירות בישראל ניתן לקבל עבור תקופה של עד שש שנים רטרואקטיבית מיום הגשת הבקשה לבירור בנוגע להחזר המס. לצורך בדיקת הזכאות, ציבור השכירים נדרש להציג מספר טפסים הכוללים בין היתר את טופס 106 ממקום העבודה, אישורים שונים מטעם המוסד לביטוח לאומי, אישורים רפואיים המעידים על מעורבותם של מגישי הבקשה בתאונת עבודה, אישורים שונים מטעם הרשות המקומית בה מתגוררים מגישי הבקשה ועוד.
החזר מס לשכירים ולשכירות
על פי תקנות פקודת מס הכנסה, החזרי מס לשכירים מוענקים במספר מקרים הכוללים בין היתר:
- החלפת מקום העבודה במהלך שנת המס לגביה מוגשת הבקשה, וזאת ללא ביצוע הליך של תיאום מס
- מגורים באזורי עדיפות לאומית בהתאם להחלטת ממשלה
- אבטלה לאורך שנת המס שלגביה מוגשת הבקשה, לרבות, אבטלה בחלק מחודשי אותה שנה
- שינויים כאלו ואחרים במצב המשפחתי (נישואין, לידה, גירושין וכו)
- סיום השירות הצבאי במהלך שנת המס שלגביה מוגשת הבקשה
ומקרים נוספים הנכללים אף הם בפקודת מס הכנסה בכל הנוגע לזכאות החזרי מס לשכירים.
לסיכום, כל שכיר רשאי לערוך בדיקה בנוגע לזכאותו לקבלת החזרי מס לתקופה רטרואקטיבית של 6 שנים מיום הגשת הבקשה. הליך הבדיקה מתנהל ישירות אל מול רשויות המס או באמצעותן של חברות העוסקות ומתמחות בתחום. עם הגשת הבקשה, רשויות המס מחויבות לעדכן אתכם בנוגע לבקשתכם תוך פרק זמן קצר, ובמידה ותמצאו זכאים לקבלת החזר מס לשכירים, סכום הכסף המגיע אליכם יועבר ישירות אל חשבון המוטב אותו ציינתם בטפסי הבקשה. במידה וגם אתם לא ביצעתם הליך בדיקה לזכאות במהלך השנים האחרונות, זה הזמן לבדוק את זכאותכם.