מה הם העדכונים האחרונים בתכנית המענקים? מי זכאי לקבלת המענק? מי צפוי לקבלת מענק מוגדל ומתי יגיע הכסף לחשבונות האזרחים? כל מה שצריך וחשוב לדעת על תכנית "מענק לכל אזרח" בכתבה שלפניכם.
תכנית המענקים (מענק לכל אזרח) אותה הציגו ראש הממשלה – מר בנימין נתניהו, ושר האוצר -מר ישראל כץ, בהיקף של 6 מיליארד שקלים, פורסמה לראשונה בתאריך 15/7/2020, ותוך פרק זמן קצר "זכתה" לאינספור ביקורות בנוגע לאופן חלוקת הכסף לאזרחי המדינה. הביקורות השונות מצד המערכת הפוליטית והציבורית כאחד, הובילו למספר שינויים בתכנית המקורית וליצירת מתווה חדש לתכנית, אותו תידרש לאשר כנסת ישראל במהלך הימים הקרובים.
מענק קורונה לכל אזרח – המתווה המעודכן
על פי המתווה המסתמן של תכנית המענקים, כספי המענק לא יחולקו לכלל אזרחי ישראל, כפי שהוצע בתכנית המקורית, כאשר המענק הכספי בשווי 750 ₪, יוענק לכל אזרח ישראלי מגיל 18 ואילך, למעט אזרחים המרוויחים יותר מ-640,000 ₪ בשנה ולמעט בכירים במגזר הציבורי המשתכרים מעל 30,000 ₪ בחודש, כאשר על פי ההערכות שונות, כ-200,000 ישראלים אינם זכאים להיכלל במקבלי המענקים.
על פי המתווה המסתמן (הדורש את אישור הכנסת), אופן חלוקת המענקים יתבצע באופן הבא:
- כל אזרח ישראל מגיל 18 ואילך (רווק או גרוש ללא ילדים) יהא זכאי לקבלת 750 ₪ מענק קורונה
- משפחות עם ילד אחד יהיו זכאיות לקבלת מענק קורונה בשווי של 2,000 ₪
- משפחות עם 2 ילדים יהיו זכאיות לקבלת מענק בשווי 2,500 ₪
- משפחות עם 3 ילדים ואילך יהיו זכאיות לקבלת מענק קורונה בשווי 3,000 ₪
יובהר בזאת, כי בקרב הורים גרושים, בן/בת הזוג המחזיק בילדים הוא זה שיהא זכאי לקבלת קצבה עבור הילדים, כאשר בן/בת הזוג השני יקבל מענק של 750 ₪ בלבד עבור עצמו.
מי צפוי לקבלת מענק קורונה מוגדל?
שינוי נוסף שחל בין התכנית המקורית לבין המתווה המסתמן הינו הענקת מענקים מוגדלים לאוכלוסיות חלשות, וביניהן: מקבלי קצבת סעד, מקבלי קצבת נכות, מקבלי הבטחת הכנסה, מובטלים מעל גיל 67, קשישים מקבלי השלמת הכנסה ועולים חדשים נזקקים המתגוררים בארץ עד שנתיים מיום עלייתם. המענק המוגדל הינו בסך כולל של חצי מיליארד שקלים, כאשר כל אזרח זכאי יקבל 500 ₪ נוספים בנוסף למענק בשווי 750 ₪.
כיצד ומתי הכסף צפוי להגיע לחשבונות הבנק של האזרחים?
מנגנון העברת כספי המענק לאזרחים אמור לפעול באמצעות המוסד לביטוח לאומי, האחראי למעשה להעברת כספי המענק לחשבונות הבנק של האזרחים הזכאים על פי הרישומים השונים המצויים ברשותו, וזאת בדומה לתכנית 500 ₪ לכל ילד אשר יצאה לפועל לפני חג הפסח האחרון.
מנגנון העברת הכספים לחשבונות האזרחים, אמור לפעול תוך מספר ימים מרגע אישור המתווה המסתמן על ידי כנסת ישראל, ומכיוון שהדבר מחייב את אישורה של הכנסת, נדרש הליך חקיקה העלול להימשך בין שבועיים לשלושה שבועות מיום הבאת המתווה בפני הכנסת.